Ruper Ordorika and Band poprvé v ČR

Typ článku: Kulturní akce

Datum vložení: 14. 06. 2010

Baskická folkrocková hvězda první velikosti Ruper Ordorika přijíždí se svou kapelou poprvé do Čech. Samotného kytaristu a zpěváka s neuvěřitelně podmanivým hlasem, kterému okamžitě uvěříte, ačkoliv zpívá výhradně ve své rodné baskičtině, bychom mohli zařadit mezi charismatické písničkáře. Velice lidský a hluboký přístup k interpretaci básní baskických autorů a tradiční hudbě země s rockovou kapelou za zády vás píseň od písně přesouvá od folku k rocku. S trochou představivosti se dá říci, že nám muž vizáže Mira Žbirky a hlasu Richarda Müllera předkládá poezii s naléhavostí Vladimíra Mišíka.


Po prvním albu Rupera Ordoriky v roce 1980 následovalo 16 dalších, které
vždy patřily k nejprodávanějším v zemi. Ze zvuku Ruperových alb je patrné,
že vznikají převážně v New Yorku, spolupracuje například s bubeníkem Kennym Wollesenem (jehož služby využívá též Tom Waits, Norah Jones nebo David Byrne), Fernando Saundersem (jeden z nejlepších baskytaristů světa, dlouholetý spoluhráč Lou Reeda, Joaz Baezové či Marianne Faithfull) nebo jazzovým kytaristou Benem Monderem.

 

Souběžně s projekty své kapely nahrál tři cd ve folkově pojatém triu Hiru
Truku, kde ho na knoflíkovou harmoniku doprovodil Joseba Tapia, známý ze tří turné jeho kapely Tapia eta Leturia po naší zemi, naposledy z předloňského společného turné s Čechomorem. Kapelu tvoří Arkaitz Miner, houslista, kytarista a hráč na mandolínu, který není v Čechách poprvé. Byl to právě on, jehož umění obdivovali návštěvníci koncertů při prvních dvou turné Tapia eta Leturia a mnozí si ho pamatují i z televizní Noci s Andělem. Zbývajícími členy jsou Lutxo Neira na basu a Nando de la Casa na bicí.

 

Rupera Ordoriku s jeho kapelou máte možnost vidět na třech koncertech. V sobotu 19. 6. na severní Moravě, a to nejprve v podvečer ve Studénce na  festivalu Kotvice a o několik hodin později ve Valašském Meziříčí na Valašském špalíčku při koncertu v M-klubu, ti z Prahy a okolí pak v neděli  20.6. v krásném prostředí černošického Club kina v dobré společnosti dvojice Vladimír Mišík a Radim Hladík a skupiny Blue effect.

 

Jitka Kebrlová

+420776773442

http://www.pension-nostalgie.cz/CZ/aktuality.htm

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Ruper_Ordorika

http://www.ruperordorika.com/
 



Autor: Jitka Kebrlová

Články o kultuře, zábavě a cestování

Vkládejte jen vlastní články shodné s tématem webu. Nevhodné články budou smazány. Zakazujeme vkládat texty z jiných webů. Při porušování autorských práv nás prosím kontaktujte.

O sekci články o kultuře

Reklama za vstupenky • Požádat o aktualizaci článku • Jak přidat článek?

 

Autory článků jsou sami uživatelé. Vkládejte prosím pouze vaše vlastní články, které jsou shodné se zaměřením našeho webu, tedy články o kultuře. Oblibeny nenese odpovědnost za jejich slohovou podobu a gramatické chyby. Nevhodné články budou bez varování smazány. Oblibeny.cz si vyhrazuje právo smazat, nebo změnit obsah článků. Je zakázáno vkládat texty z jiných webů. V případě podezdření na porušování autorských práv nás prosím neváhejte kontaktovat. Naleznete u nás novinky ze světa kultury, informace a články, hudební recenze, kulturní zprávy, aktuality o tom co se kde děje a jiné aktuální události.